Joulu lähestyy hurjaa vauhtia ja kohta on aika kaivaa esille parhaimmat perinteiset reseptit ja kauniit joulukoristeet, kuusta unohtamatta.

Jouluna on tärkeä pitää kiinni vanhoista perinteistä, mutta ripaus vaihtelua ei myöskään ole lainkaan pahitteeksi. Piparit, joulutortut, kinkut, laatikot ja kylmät alkuruoat ovat suosikkejani, joista en tule luultavasti luopumaan koskaan.

En kuitenkaan voinut olla kiinnostumatta näistä reseptistä, joka sisältää skumtomte-vaahtokarkkeja. Skumtomtet ovat vapaasti suomennettuna vaahtokarkkeja jotka näyttävät aivan joulupukilta. Ne ovat erityisen suosittuja Ruotsissa.

Tässä reseptissä opit valmistamaan jouluisia jälkiruokia ruotsalaiseen tapaan.

#1: vaahtokarkkisnapsi

Newsner.com

Tarvitset:

  • 10-15 skumtomte-vaahtokarkkia
  • 70 cl vodkaa tai viinaa
  • 1 korkillinen lasipullo

Tee näin:

1. Laita vaahtokarkit puhtaaseen lasipulloon. Voit itse päättää vaahtokarkkien määrän, riippuen kuinka makean juoman haluat.

2. Kaada vodkaa, kunnes tontut peittyvät.

3. Anna seistä, kunnes vaahtokarkit ovat liuenneet. Voit ravistella pulloa. Saatat joutua käyttämään siivilää, jos karkit eivät liukene kokonaan.

Tarjoile jääkylmänä.

#2 Vaahtokarkkipannacotta

Newsner.com

Tarvitset: 

  • 15 skumtomte-vaahtokarkkia
  • 3 dl kermaa
  • 1 liivatelehti

Tee näin: 

1.  Liuota liivate kylmään veteen.

2. Laita vaahtokarkit kattilaan ja lisää kerma. Anna kiehahtaa. Siirrä pois liedeltä, kun kaikki karkit ovat sulaneet.

3. Sekoita joukkoon liivate.

4. Kaada seos astiaan, josta haluat tarjoilla jälkiruoan. Anna olla jääkaapissa, kunnes seos on hyytynyt.

Tarjoile vaahtokarkkien ja marjojen kanssa.

#3 Skumtomte-jäätelö:

Newsner.com

Tarvitset:

  • 22 skumtomte-vaahtokarkkia
  • 3 dl kermaa
  • 2 dl kondensoitua maitoa

Tee näin:

1. Laita 15 vaahtokarkkia kattilaan ja kaada sekaan 3 dl kermaa. Kuumenna kattilaa, kunnes kaikki tontut ovat sulaneet.

2. Anna seoksen jäähtyä vähintään 4 tunnin ajan, mielellään yön ylitse.

3. Sekoita kermaa, kunnes se on ilmavaa ja lisää joukkoon kondensoitu maito.

4. Leikkaa jäljellä olevat karkit pieniin osiin ja lisää ne jäätelön sekaan.

5. Kaada jäätelö astiaan ja siirrä pakastimeen.

Annoksen voi syödä sellaisenaan tai pipareiden kanssa.

Löydät tarkemmat valmistusohjeet oheiselta videolta! 

Ruotsalaisten jälkiruoat näyttivät ihanilta! 

Jaa reseptit Facebookissa, jos haluaisit kokeilla jotakin näistä. 

Kommentit

kommenttia