Harvalle tulee uutisena se, että sokerilimsojen juominen kohottaa riskiä sairastua aikuistyypin diabetekseen. Moni tietää jo myös sen että kahvinjuonnin on todettu joissain tutkimuksissa ehkäisevän diabetesta. Nyt näiden eri juomien nauttimisen ja diabeteksen välisen yhteyden välisestä yhteydestä on saatu vahvaa numeraalista näyttöä.

Tuoreessa brittitutkimuksessa seurattiin 26 000 koehenkilön elämää. Koehenkilöt olivat yksitoistavuotisen tutkimuksen alussa perusterveitä. Koehenkilöt pitivät kirjaa päivittäisistä syömisistään ja juomisistaan koko tutkimuksen ajan. Tutkimusajanjakson aikana koehenkilöistä 850 sairastui kakkostyypin- eli aikuisiän diabetekseen.

 

Limsoja juomalla diabetesriski kasvaa jopa viidenneksen

Tutkimusaineistosta kävi ilmi, että päivittäin sokeroituja limsoja juoneiden riski sairastua diabetekseen oli jopa 20 % suurempi kuin heillä jotka eivät juoneet yhtä paljon. Sen sijaan kahvi, tee ja muut sokeroimattomana juodut juomat olivat päinvastoin yhteydessä alentuneeseen diabetesriskiin: Limsojen sijaan kahvia lipittäneiden diabetesriski oli tutkimusaineistossa 14 – 25 prosenttia pienempi kuin muilla.

 

 

Katso myös:

Lisää ruokaan ja terveyteen liittyviä juttuja

Lisää kahvi-inspiraatiota

 

 

Lähde: Duodecim. Aiheesta Suomessa uutisoivat Ilta-Sanomat ja Verkkouutiset

Kommentit

kommenttia