Kumpi on terveyden kannalta parempi valinta, voi vai margariini?

Useimmissa margariineissa on yhtä paljon kaloreita ja rasvaa kuin voissa: n. 100 kilokaloria ja 11 – 12 g rasvaa per ruokalusikallinen. Isoin ero on kuitenkin rasvan laadussa: Margariinissa on enemmän kerta- ja monityydyttymättömiä rasvahappoja, jotka ovat sinänsä terveellisiä.

Voi taas on pelkkää tyydyttynyttä rasvaa, jota on perinteisesti pidetty haitallisena sydämen ja verisuonten terveydelle sekä kolesteroliarvoille. Viimevuosien tutkimustulokset tosin kyseenalaistavat tämän pitkään totuutena pidetyn näkemyksen ainakin osittain.

Kumpi sitten on parempi valinta? Vastaus on voi. Syy on se, että osassa margariineista esiintyy rasvoista kaikkein epäterveellisintä, eli transrasvaa. Transrasva on huomattavasti epäterveellisempää kuin voin tyydyttynyt rasva.

 

Kaikkein paras ratkaisu olisi kuitenkin jättää sekä voi että margariini, ja korvata ne esimerkiksi avokadolla tai oliiviöljyllä. Tsekkaa tästä mihin kaikkeen avokado ja oliiviöljy taipuvat.

 

 

Katso myös: Lisää ruokaan ja terveyteen liittyviä juttuja

Lähde: Womens Health Magazine

Kuva: Smial

 

Henri Isometsä / Herkkusuu uutiset

Kommentit

kommenttia