Vihannesten keittäminen ei ole rakettitiedettä, mutta eräs tärkeä valinta täytyy joka kerta tehdä: Tulisiko vihannes laittaa veteen ennen kuin se kiehuu, vai tulisiko veden kiehua ensin? Vastaus riippuu vihanneksesta.

 

Valintaa varten on olemassa simppeli peukalosääntö:

  • Vihannekset jotka kasvavat maan alla (peruna, porkkana, juurekset) tulisi laskea kylmään keitinveteen
  • Vihannekset jotka kasvavat maan päällä (herneet, pavut, maissi, parsakaali…) tulisi keittää valmiiksi kiehuvassa vedessä

 

Syy peukalosääntöön piilee siinä, että maanpinnan yläpuolella kasvavat vihannekset ovat yleensä rakenteeltaan varsin hentoja ja ohuita. Tästä syystä ne kypsyvät nopeasti – kiehuva vesi on siis paras vaihtoehto niille.

Maan alla kasvavat juurekset ovat puolestaan paksumpia ja tärkkelyspitoisempia, joten ne vaativat pidemmän kypsytysajan. Aloittaminen kylmällä keitinvedellä mahdollistaa tasaisemman kypsymisen – valmiiksi kiehuvaan veteen laskettuina juurekset olisivat jo ylikypsiä pintakerroksistaan siinä vaiheessa kun sisus vasta alkaisi lämmetä.

 

 

Katso myös:

Lisää keittiöniksejä

 

 

Lähde: LifeHacker

Kuva: ProgramwarriorAbhi

Kommentit

kommenttia