Käsienpesu on olennaisen tärkeä vaihe ennen ruoanlaittoa. Jos käsienpesun hoitaa huolimattomasti, saattaa levittää flunssabakteereita ja muita pöpöjä ruoan mukana pöytäseuran riesaksi. Hoida siis käsienpesu tyylillä ja tehokkaasti näiden vinkkien avulla.

 

1. Pese kätesi!

  • Jo tämän askeleen otettuasi olet monia sottapyttyjä edellä! Erään tutkimuksen mukaan kymmenesosa ihmisistä ei pese käsiään edes vessassa käytyään!

 

2. Käytä aina saippuaa – mieluusti nestesaippuaa

  • Saippua tekee muutakin kuin saa kätesi tuoksumaan mukavalle: Saippuan kemiallinen rakenne on sellainen että se tarttuu rasvapitoisiin bakteerimolekyyleihin ja vie ne mennessään. Koska palasaippua voi olla edellisen käyttäjän jäljiltä kontaminoitunut, nestesaippua on varmin valinta.

 

3. Hiero saippuaa käsiisi kunnolla – n. 20 – 30 sekunnin ajan

  • Hiero saippuaa kunnolla mm. kämmenselkiin ja sormien väleihin. Muista pestä myös kynsien välit – helpoimmalla pääset kun pidät kyntesi aina lyhyehköinä.

 

4. Kuivaa kätesi

  • Jotkut vain heiluttelevat käsiään tai pyyhkivät ne housuihinsa – ei näin! Repäise pala talouspaperia tai ota puhdas keittiöpyyhe ja pyyhi siihen. Märät kädet levittävät moninkertaisesti enemmän bakteereja kuin kuivat.

 

5. Älä likaa heti käsiäsi uudelleen

  • Älä työnnä sormiasi heti pesemisen jälkeen kasvoillesi, suuhusi, nenääsi tai housuihisi. Hana kannattaa myös sulkea käyttäen talouspaperinpalaa.

 

 

Katso myös: Lisää keittiöniksejä

Lähde: Iltalehti / Health

Kommentit

kommenttia