Grillaus on hauskaa kesäpuuhaa, jota harrastatetaan usein rennolla kesäfiiliksellä. Jos meno yltyy vähän liian rennoksi, voi ruokamyrkytys vaania huolimatonta grillaajaa. Pistä siis muistiin seuraava lista, niin vältät ruokamyrkytysvaaran!

 

1. Pese kädet

  • Pese kädet aina ennen grillaamista ja etenkin ennen raakojen elintarvikkeiden käsittelyä. Jos vettä ei ole käytettävissä, varaa matkaan desinfiointiaineella kostutettuja käsipyyhkeitä.

 

2. Säilytä lihoja kylmässä

  • Jos jääkaappia ei ole käytettävissä, varaa mukaan kylmäkalleja sekä kylmälaukku.

 

3. Grillaa liha kypsäksi, mutta älä kärvennä

  • Liha tulee aina kypsentää läpikotaisin, jotta taudinaiheuttajat kuolevat. Etenkään lapsille ei saa syöttää mitään puoliraakoja lihavalmisteita. Älä kuitenkaan kärvennä lihaa mustaksi – palanut ruoka sisältää terveydelle haitallisia PAH-yhdisteitä.

 

4. Säilytä raa-at ja kypsät ruoat erillään

  • Säilytä raa-at ja kypsät ruoat omissa astioissaan. Älä sotke raa’an lihan marinadia kypsään lihaan, ja käytä eri grillipihtejä raakojen ja kypsien lihojen käsittelyyn.

 

5. Tarjoile heti

  • Bakteerit leviävät tehokkaasti kuumassa kesäsäässä – jo 1 – 2 tuntia auringossa voi riittää pilaamaan pihvin.

 

Lähde: Evira / MTV

Kuva: Rsocol

Katso myös:

Kommentit

kommenttia