Kuluttajalehti testasi kotimaisia kalatuotteita laboratoriossa – tulos oli karu: Kahdeksastatoista testatusta tuotteesta kolmessa oli listeriabakteeria. Listeriaa löytyi Kalaneuvoksen graavilohisiivuista, Lidlin Laschinger -graaavilohesta ja Jokisen eväiden graavikirjolohisiivuista.

Listeria on vaarallinen bakteeri, joka voi aiheuttaa listerioosi-nimisen taudin ja pahimmillaan johtaa jopa kuolemaan. Listeriaa ei kuitenkaan löytynyt yhdestäkään testatusta tuotteesta raja-arvot ylittävää määrää. Tästä huolimatta on syytä tietää miten listerialle altistumisen välttää parhaiten.

 

Tässä Kuluttajalehden vinkit:

  1. Käytä kalatuotteet mahdollisimman pian niiden ostamisen jälkeen
  2. Kuljeta kalatuotteet kylmälaukussa tai kylmäkassissa jos kuljetat niitä vähänkään pidemmälle
  3. Säilytä kalatuotteet lähellä jääkaapin peräseinää, älä esimerkiksi ovessa – ovi on yksi jääkaapin lämpimimmistä paikoista.
  4. Jos kala näyttää tai tuoksuu pahentuneelta, heitä se pois. Listeriaa ei voi havaita aistein.

 

 

Katso myös: Lisää ruokaan ja terveyteen liittyviä juttuja

Lähde: Iltalehti / Kuluttaja

Kuva: Miia Ranta

Kommentit

kommenttia