Uusi Suomi uutisoi kristillisdemokraattien aloitteesta, jonka tavoitteena nostaa jälleen alkoholiveroa. Aloitteen tavoitteena on saada valtion kassaan 60 miljoonaa euroa lisää verotuloja. Aloitteen on allekirjoittanut eduskuntaryhmän entinen puheenjohtaja Päivi Räsänen.

Alkoholijuomien verotus on monien mielestä hyväksyttävää alkoholin aiheuttamien kansanterveydellisten haittojen vuoksi. Ongelma vain on, että alkoholiverotus vaikuttaa olevan jo nyt aivan äärirajoilla. Uuden Suomen selvityksen mukaan esimerkiksi 0,7 litran kossupullon hinnasta (17,99 e) peräti 87 prosenttia on veroa. Oluessa vastaava luku on noin 50 prosenttia. Luvut pitävät sisällään sekä alkoholiveron että arvonlisäveron.

 

 

Alkoholiverolla alkoholin haittoja vastaan?

Kristillisdemokraattien uusi ehdotus pitää sisällään alkoholiveron korottamisen noin yhdeksällä prosentilla. Ehdotuksessa perustellaan veronkorotusta sillä, että näin ehkäistään alkoholin aiheuttamia kustannuksia ja haittoja, ja että siten myös terveydenhuollon ja poliisin resursseja saadaan vapautettua.

Alkoholiveron korotuksella voi kuitenkin olla myös muita vaikutuksia: Esimerkiksi alkoholijuomien tuominen ulkomailta voi lisääntyä entisestään, jolloin valtion kassaan ei kilisekään enää yhtä paljon veroeuroja kuin aiemmin. Näin myös alkoholijuomien valvonta vaikeutuu.

 

Mitä sinä olet mieltä alkoholiverotuksesta Suomessa – tulisiko sitä kiristää vai ei?

 

 

alkoholinappi

 

 

Lähde: US

Kommentit

kommenttia