Oletko keittänyt riisin aina kattilassa?

Tutkimuksen mukaan kattila kannattaisi jatkossa vaihtaa kahvinkeittimeen, sillä kahvinkeittimen avulla riisistä tulee huomattavasti terveellisempää.

Queen’s University Belfastissa suoritetussa tutkimuksessa testattiin keittämisemenetelmän vaikutusta riisin arseenipitoisuuteen. Arseeni on myrkky jota esiintyy yleisesti riisissä ja joka aiheuttaa mm. keuhkosyöpää. Arviolta puolet eurooppalaisten arseenialtistuksesta tulee riisistä.

Kahvinkeittimellä eroon arseenista

Kattilassa keitetyn riisin sisältämä arseeni irtoaa riisistä keitinveteen, mutta imeytyy siitä takaisin riisinjyviin. Kahvinkeittimen suodatinsuppilossa kypsennettynä riisissä oleva arseeni sen sijaan valuu alla olevaan kahvipannuun. Tutkijat havaitsivat että suodatinsuppilossa kypsennettynä riisin arseenipitoisuus putosi jopa 85 % normaalimenetelmään verrattuna.

Tutkijat havaitsivat että valkoisen riisin keittämiseen kahvinkeittimellä kuluu noin 20 minuuttia. Ruskea riisi vaatii 40 minuutin keittämisen.

 

Katso myös:

Vinkkejä herkkujen valmistamiseen kahvinkeittimellä

 

Lähde: Taloussanomat, BBC

Kommentit

kommenttia