Pienimuotoisessa mutta huolella valmistellussa kokeessa on saatu kaikkien pastan ystävien kannalta varsin mielenkiintoisia tuloksia: Pasta näyttää olevan terveellisempää uudelleenlämmitettynä!

BBC-kanavan Trust Me, I’m Doctor -ohjelmassa seurattiin yhdeksää koehenkilöä, jotka söivät kolmen päivän ajan pastaa eri muodoissaan: Kylmänä, lämpimänä ja uudelleenlämmitettynä. Koehenkilöiltä otettiin verikokeet jokaisen aterioinnin jälkeen kahden tunnin ajan, 15 minuutin välein.

Ohjelman asiantuntijoiden mukaan uudelleenlämmitetyn pastan aiheuttama verensokeripiikki oli voimakkuudeltaan alle puolet tuoreen pastan aiheuttamasta piikistä.

 

Ilmiön selitys

Selitys erikoiselle ilmiölle löytyy siitä, miten pastan tärkkelys muuntuu jäähtyessään kuitumaiseksi ”resistentiksi tärkkelykseksi”. Tällöin pastan tärkkelys imeytyy hitaammin ja kaloreitakin imeytyy pastasta vähemmän – pasta siis muuttuu ikäänkuin kuitupitoisemmaksi. Tämä ominaisuus näyttää olevan pysyvä, eli kerran jäähdyttyään ja uudelleenlämmitettynäkin pasta siis säilyttää resistentin ominaisuutensa.

 

Älä siis ihmeessä heitä syömättä jääneitä pastoja pois! Ne muuttuvat jääkaapissa entistä terveellisemmäksi.

 

 

Katso myös: Pastaherkkuja

Lähde: Makuja

Kommentit

kommenttia