Moni ahkerasti lentokoneella matkustava on huomannut, että monet ruoat maistuvat jotenkin tylsältä – suorastaan pahviselta – lentokoneessa syötyinä. Mistä tämä johtuu?

Tuhansien metrien korkeudessa aistejamme vaivaa kaksi ongelmaa: Kuivuus ja matala ilmanpaine. Kuivuus turruttaa hajuaistin, joka on tärkeä elementti makuelämyksissä. Vaikutus on samankaltainen kuin flunssaisena: Kun nenä on tukossa, mikään ei maistu oikein miltään. Matala ilmanpaine puolestaan turruttaa kielen makureseptoreita, etenkin suolaista ja makeaa aistivat reseptorit.

Ratkaisu: umami

On kuitenkin olemassa eräs makureseptori joka toimii lentokoneiden haastavissa olosuhteissa muita paremmin: umami-reseptori.

Tämä ”lihaisia” makuja havainnoimaan erikoistunut reseptori aktivoituu monenlaisista ruoista joita lentoyhtiöt ovat viimeaikoina alkaneet painottaa menuissaan. Näitä ovat mm. kaikenlaiset tomaattikastikkeet, lohi, liha ja sienet. Moni suosiikin tomaattimehua lennoilla, vaikka se ei arkena yleensä maistuisikaan – tätä selittää todennäköisesti juuri tomaatin umamipitoisuus.

 

Mitä sinä yleensä syöt lentokoneissa? Oletko huomannut eroa maan päällä syömiisi ruokiin? Kommentoi!

 

 

Katso myös:

Lisää ruokavinkkejä

 

 

Lähde: LifeHacker

Kommentit

kommenttia