Tässä huippukokkien seitsemän ”salaista asetta”.

Monilla huippukokeilla on takataskussaan tiukkoja paikkoja varten jokin varsin simppeli raaka-aine, joka piristää lättänäksi käyneen muhennoksen tai tylsänmakuisen keiton. Nyt paljastamme ne!

1. Passionhedelmä

”Kutsun sitä leivonnaisten possunrasvaksi” sanoo Tiffany MacIsaac Buttercream Bakeshopista. Huippukokit lisäävät aina sian silavaa ruokaan jos se ei muuten meinaa maistua hyvältä – passionhedelmä toimii samaan tapaan jälkiruokien kanssa. Katso täältä passionhedelmäherkkuja.

2. Kalakastike

”Suolaa, hieman makeutta ja paljon umamia. Se ei ole hyvää jos laitat sitä ison kourallisen, mutta pienenä annoksena se tuo maut esille” toteaa kokki Andy Ricker Pok Pok -ravintolaketjusta.

3. Appelsiini

Appelsiini käy sellaisenaan niin salaattehin kuin mehuna mausteeksi kastikkeisiinkin. Appelsiininkuori sopii myös monenlaisiin leipomuksiin. Jasper White Bostonin Summer Shackista kertoo lisäävänsä sitä käytännössä lähes kaikkiin ruokiinsa. Katso täältä appelsiiniherkkuja.

4. Omenaviinietikka

”Omenaviinietikka ei ole niin hapanta kuin useimmat etikat” toteaa Top Chef -alumni Kevin Gillespie. ”Omenaviinietikassa on neutraalimpi maku kuin esimerkiksi balsamicossa tai sitruunamehussa. Lisäämme sitä siksi moniin ruokiin, esimerkiksi juuri uunista tulleeseen omenapiirakkaan. Se palauttaa piirakkaan sen tuoreuden.”

5. Sriracha ja Tabasco

Kokki Aaron Barnett Portlandin St. Jack -ravintolasta kertoo käyttävänsä useimmissa ruokalajeissaan vähintään ripauksen Srirachaa. ”Voi vaikuttaa heikkopäiseltä, mutta tiedän että kilpailijammekin käyttävät Tabascoa. Minä pidän Srirachan makujen syvyydestä enemmän.” Katso täältä Sriracha-vinkkejä.

6. Laakerinlehdet

Kokki Emeril Lagasse kertoo käyttävänsä laakerinlehtiä useimmissa keitossaan ja muhennoksissaan. ”Pidän mausta jonka laakerinlehdet tuovat esille. Moni ihminen ei edes tunnista niitä. Se johtuu siitä että useimmat käyttävät kuivia laakerinlehtiä – parhaat aromit saa kuitenkin tuoreista lehdistä.” Katso täältä muutama esimerkki laakerinlehden käytöstä eri herkuissa.

7. Chilipippurit

Kokki Kelly Liken kertoo usein välttävänsä kertomasta ravintolansa asiakkaille chilistä ruokalajeissa, koska asiakkaat usein pelästyvät niitä. Totuus kuintekin Likenin mukaan on se, että pieni ripaus chiliä ei polta suuta, vaan saa maut paremmin esille. Katso täältä chiliherkkuja.


Katso myös:
Lisää keittiöniksejä

Lähde: Yahoo

Kommentit

kommenttia