Kannattaako viini ”ilmastuttaa” ennen sen juomista?

Monet asiantuntijat ovat sitä mieltä että hyvin tanniinipitoiset viinit – esimerkiksi Bordeaux ja Cabernet Sauvignon – maistuvat paremmilta ilmastuttuaan hetken laakeapohjaisessa dekantterissa tai viinikarahvissa.
Useimmat asiantuntijat ovat myös melko yksimielisiä siitä että viinin kuin viinin aromit tulevat paremmin esille kun viiniä pyörittelee lasissa hieman ennen sen juomista.

Tee testi

Jos pohdit kannattaako ostamaasi viiniä dekantoida, niin voit testata asian yksinkertaisella testillä: Kaada yksi pullollinen lempiviiniäsi dekantteriin, anna sen ilmastua tunnin ajan ja maista. Vertaa makua vastaavaan dekantoimattomaan viiniin. Maistatko eroa?

Parasta tässä testissä on tietysti se että saat tekosyyn tuhota kaksi pulloa viiniä nopealla aikataululla! Viiniä ei nimittäin kannata jättää ilmastumaan moneksi päiväksi – liika kontakti ilman kanssa tuhoaa lopulta viinin vivahteikkaat aromit.

Katso myös: Lisää viinitietoutta

Lähde: Mental Floss
Kuva: Goeff Parsons

Kommentit

kommenttia