Majoneesi on joka keittiön perusraaka-aine, joka sopii lähes annokseen kuin annokseen. Usein sitä tarjoillaan perunoiden ja/tai valkoisen lihan ja kalan kanssa. Majoneesi muodostuu munankeltuaisista, ruokaöljystä ja etikasta tai sitruunamehusta.

Jamie Oliver sanoo tykkäävänsä tehdä majoneesinsa ”vanhan koulukunnan” tyylillä. Hän ei siis käytä sekoittimia tai hilavitkuttimia vaan pyöreäpohjaista, isoa kulhoa ja vispilää. Tätä komboa hän suosittelee siis kotikokeillekin.

 

Mitä tarvitaan

  • 2 kananmunan keltuaiset
  • 1 kukkurallinen teelusikallinen dijon-sinappia
  • 500 ml ruokaöljylä – esim. puolet oliiviöljyä, puolet rypsiöljyä
  • 1 -2 rkl valkoviinietikkaa
  • puolikas sitruuna
  • merisuolaa

Vaiheet

  1. Aseta astiapyyhe kulhon reunan alle, niin että kulho on hieman vinossa.
  2. Erottele kulhoon kahden kananmunan keltuaiset. Vispaa.
  3. Lisää joukkoon kukkurallinen teelusikallinen dijon-sinappia. Vispaa.
  4. Vispaa noin 5 min ja lisää samalla pikkuhiljaa ruokaöljyä sekaan, kunnes seos on paksua
  5. Kun olet kaatanut joukkoon noin puolet öljystä, lisää sekaan 1 – 2 rkl valkoviinietikkaa
  6. Lisää loput öljystä, ja jatka vispaamista koko ajan
  7. Lisää hyppysellinen merisuolaa, tilkka lisää etikkaa jos tarpeen ja sitruunamehua
  8. Majoneesi säilyy puhtaassa lasipurnukassa viikon verran jääkaapissa

 

Lähde: Jamie Oliver

Katso myös:

Kommentit

kommenttia