Juustosandwich eli grilled cheese sandwich on maukasta popsittavaa, ja rapakon takana sitä pidetään lähestulkoon kansallisherkkuna. On kuitenkin monia tapoja valmistaa juustosandwich: oikeita ja vääriä. Teollisesti valmistetun sulatejuustopalan käyttäminen esimerkiksi on aivan väärin. Juuston laittaminen suoraan grillattavan leivän väliin on myös väärin – juusto kuuluu nimensä mukaisesti myös ensin grillata, jotta se on juuri niin suussasulavaa kuin se vain voi olla.

Yhdysvalloissa tunnettu julkkiskokki Alton Brown kertoo oheisella videolla muutaman oleellisen vinkin täydellisen grillatun juustosandwichin valmistamiseen. Tärkeimmät pointit suomennettuna alla.

  • Jos käytät hiiligrilliä kuten Alton, kasaa kuumat hiilikekäleet yhdelle reunalle ja grillattavat pääsääntöisesti toiselle. Näin grillattavat herkut eivät kärähdä niin helposti, ja ne kypsyvät tasaisemmin.
  • Voitele leivät voilla, tai kuten Alton, suihkuta pintaan hieman oliiviöljyä.
  • Alton suosittelee käyttämään juustoina cheddaria (1 dl) ja gruyereä (1 dl) raastettuna.
  • Sekoita juusto kulhossa mausteiden kanssa. Voit käyttää esim. sinapinsiemeniä (1 tl), savustettua paprikajauhetta (1/2 tl) ja jauhettua mustapippuria (1/4 tl)
  • Kannattaa käyttää grillipihtejä ja alumiinifoliolla vuorattuja lastoja (ks. video kohta 2:10) voileipien käsittelyssä.
  • Levitä juusto foliolla rajatuille lastoille, ja paista juustoa hiiligrillissä epäsuorassa lämmössä (ei kekäleiden päällä). Paistoaika on 6 – 9 minuuttia, ja lastoja kannattaa siirrellä silloin tällöin jotta juusto paistuu tasaisesti.
  • Paista voileivät kekäleiden päällä. Tarkkaile leipiä tarkasti jotta ne eivät kärähdä.
  • Kun juusto on sulanut ja leivät ovat valmiin näköisiä, kaada juusto leipien päälle ja kääräise leivät folioon.
  • Paista leipiä foliossa epäsuorassa lämmössä vielä parin minuutin ajan.
  • Herkuttele!

 

Lähde: Alton Brown

Katso myös:

Kommentit

kommenttia