Riisi on yksi maailman kulutetuimmista ruoista.

Se on edullista ja monikäyttöistä, mutta siinä on kuitenkin yksi vika; kuten moni muukin hiilihydraattipitoinen herkku, se sisältää paljon energiaa eli kaloreita.

Kaloripitoisuudella on varjopuolensa: etenkin valkoisen riisin syömisen on todettu olevan yhteydessä mm. ylipainon ja diabeteksen kehittymiseen.

Kookosöljyn avulla terveellisempää riisiä?

Tutkimustiedon valossa riisin korkeaa kaloripitoisuutta näyttää kuitenkin olevan mahdollista alentaa jopa puolella, ja vieläpä varsin yksinkertaisin konstein.

Konstin keksi srilankalainen opiskelija, ja se toimii näin:

1. Kun vesi kiehuu mutta riisiä ei ole vielä lisätty, kaada veteen kookosöljyä. Testeissä sopivaksi suhteeksi havaittiin n. 3 % kookosöljyä keitettävän riisin painosta.
2. Anna keitetyn riisin seistä jääkaapissa noin 12 tuntia ennen syömistä.
3. Herkuttele! Riisin voi uudelleenlämmittää, eikä kalorimäärä ole enää entisensä.

Ilmiö selittyy riisin tärkkelyssoluissa tapahtuvilla kemiallisilla muutoksilla. Tärkkelys muuttuu huonommin energiaa luovuttavaan muotoon.


Katso myös:
Lisää ruokatiedettä

Lähde: Washington Post

Kommentit

kommenttia