Paatuneimpienkin kasvissyöjien on kuultu tunnustavan, että paistuvan pekonin tuoksu on huumaava. Miksi näin on? Youtube-kanava Reactions otti selvää.

Pekonin tuoksun kemiaa

  • Pekonissa on noin 150 orgaanista yhdistettä, jotka muodostavat pekonin tunnusomaisen tuoksun.
  • Kun pekoni paistuu, aminohapot reagoivat sokerien kanssa, jolloin pekoni alkaa muuttua ruskeaksi. Tätä kutsutaan Maillard-reaktioksi.
  • Pekonin Maillard-reaktiossa rasva yhdistyy sokerien ja aminohappojen reaktioon, jolloin tuloksena on orgaanisia, tuoksuvia yhdisteitä.
  • Noin 2/3 yhdisteistä ovat hiilivetyjä ja aldehydejä.
  • Mehevimmät tuoksut tulevat typpiyhdisteistä, joiden nimet ovat pyridiini ja pyratsiini.

Nyt tiedät hieman enemmän pekonintuoksusta. Kun pääsi menee seuraavan kerran pyörälle huumaavasta rasvankärystä, tiedät syyttää Maillard-reaktiota ja pyratsiinia!

 

Lähde: Reactions

Katso myös:

Kommentit

kommenttia