Itse kukin on varmasti joskus taistellut viimeisten ketsupinrippeiden kanssa, niitä kun voi olla hyvinkin vaikea saada pullosta ulos. Miksi ketsuppi käyttäytyy niin oudosti? Miksei se voi vain siististi valua ranskanperunoiden päälle? Oheinen video valottaa ketsupin syvintä olemusta, sen fysikaalista rakennetta.

Ketsuppi on kahdella eri tavalla ei-newtonilainen fluidi. Tämä siansaksalta kuulostava termi tarkoittaa, että ketsuppi muuttaa muotoaan riippuen siitä miten lujaa pulloa puristat. Kun painat vähän, ketsuppi ei inahdakaan. Kun painat vähän ronskimmin, ketsuppi on jo rinnuksillasi. Lisäksi ketsuppi muuttaa muotoaan myös ajan funktiona, siis jos puristat riittävän pitkään niin ketsuppi lopulta valuu lautasellesi. Miksi? Vastauksen löydät videolta.

Ketsupin lisäksi ei-newtonilaisia fluideja ovat mm. hammastahnat, maalit, majoneesit ja veri.

 

Lähde: Ted Ed

Katso myös:

Kommentit

kommenttia