Kauppojen hyllyt ovat täynnä herkkuja joita mainostetaan terveellisiksi, mutta jotka ovat todellisuudessa kaikkea muuta. Näihin petollisiin herkkuihin kuuluvat mm. monenlaiset myslipatukat, murot, jogurtit ja mehut.

Australialainen Damon Gameau on koko elämänsä syönyt melko terveellisesti ja vältellyt edelläkuvattuja piilosokeriherkkuja. Hän päätti kuitenkin ryhtyä dokumenttielokuvaansa varten koekaniiniksi: Hän päätti testata mitä tapahtuu, jos päivittäiset kalorinsa hankkii erilaisista piilosokeriherkuista. Hän ei siis muuttanut päivittäistä kalorinsaantiaan lainkaan, vaan korvasi niiden lähteet näillä terveellisiksi mainostetuilla hiilaripommeilla.

 

Ihmiskokeen tulokset

  • Jo kolmen ensimmäisen viikon jälkeen Gameau tunsi olonsa väsyneeksi ja vetämättömäksi. Lääkäri totesi terveystarkastuksen yhteydessä että Gameaulle oli alkanut kehittyä rasvamaksa.
  • Gameaun vartaloon alkoi kertyä vaarallista sisäelinrasvaa. Vyötärönleveys kasvoi 10 cm.
  • Kuurin lopuksi Gameaun psyykkisen terveyden arvioitiin myös heikentyneen: Se oli muuttunut epävakaaksi.

 

Dokumentilla Gameau haluaa levittää sokeritietoutta: 90 %:ssa prosessoiduissa elintarvikkeissa on lisättyä sokeria. Gameaun dieetti ei itseasiassa ollut edes poikkeuksellisen rankka: Länsimaalainen teini kuluttaa keskimäärin vain hieman vähemmän sokeria päivässä kuin Gameau dieettinsä aikana. Gameau söi piilosokeria noin 40 teelusikallista joka päivä.

 

 

Katso myös:

Lähde: Iltalehti

Kuva: Elokuvan traileri

Kommentit

kommenttia