Kauppalehti uutisoi New Scientist -lehdessä julkaistusta tuoreesta tutkimuksesta, joka paljasti jotakin karmeaa sokerin vaikutuksista aivoihin. Tutkimuksen tulosten perusteella näyttää siltä, että sokerin syömisellä ja Alzheimerin taudin kehittymisellä on suoraviivainen yhteys – sokeri siis näyttää aiheuttavan dementiaa ja Alzheimerin tautia.

 

Sokeri vauhdittaa aivojen rappeutumista

Kun sisäelimistön solut lakkaavat varastoimasta glukoosia, syntyy niinsanottu insuliiniresistenssi. Tällöin haima tuottaa liikaa insuliinia, joka kertyy verenkiertoon ja aiheuttaa monenlaisia ongelmia, kuten verenkiertohäiriöitä, unettomuutta ja jatkuvaa janontunnetta. Tällöin kyseessä on diabetes – tauti joka aiemmin tunnettiin nimellä sokeritauti.

Tuore tutkimus paljastaa, että sokeri aiheuttaa koe-eläimissä insuliiniresistenssiä myös aivoissa, ja että tämä näkyy mm. hermovaurioina ja Alzheimerin taudille tyypillisinä plakkimuodostumina aivokudoksessa. Sokeridieetillä olleet koe-eläimet pärjäsivät myös huomattavasti verrokkieläimiä huonommin muistitesteissä ja muissa kognitiivisia kykyjä mittaavissa testeissä.

Koetta on toistettu hiirillä ja kaniineilla, ja vaikutus on näkynyt jo kuuden viikon sokeridieetin jälkeen.

 

 

Katso myös:

Lisää ruokaan ja terveyteen liittyviä juttuja

 

 

Lähde: Kauppalehti, New Scientist

Kuva: Moyan Brenn

Kommentit

kommenttia