Onko teidänkin perheessä pyhitetty vain yksi viikonpäivä karkkien syömiseen? Perinteinen karkkipäivä on Ylen haastatteleman ravitsemusasiantuntija Patrik Borgin mukaan tämän päivän maailmassa haitallinen tapa joka johtaa päinvastaisiin tuloksiin kuin vanhemmat toivovat.

Miksi näin on? Tässä neljä syytä:

 

 

1. Kieltäminen tekee karkeista kiehtovan ”kielletyn hedelmän”

Borgin mukaan karkkien kieltäminen johtaa siihen että niistä tulee eräänlainen  ”kielletty hedelmä” – jotain mitä odottaa koko pitkä viikko. Tämä voi Borgin mukaan helposti johtaa karkkien ylensyömiseen kun kauan odotettu karkkipäivä lopulta koittaa.

 

 

2. Karkkipäivä-ajattelu on jäykkää ja joustamatonta

Borgin mukaan oleellisinta lasten syömisessä on se, että lounaalla ja päivällisellä tulee syötyä riittävästi ja monipuolisesti. Tällöin myös karkinhimo pysyy kurissa ilman että karkeille tarvitsee asettaa totaalikieltoa. ”Herkut ovat osa normaalia elämää” Borg toteaa.

 

 

3. ”Miksi kaverit saavat ja minä en”

Lapselta ei jää huomaamatta jos kaverit saavat ostaa karkkia milloin haluavat, mutta itse joutuu odottamaan aina lauantaita. Tällaisesta huomiosta voi syntyä lapselle vääristynyt suhde karkkeihin: Niitä ostetaan salaa ja jemmataan piiloihin pois vanhempien silmistä.

 

 

4. Kaikki demonisointi on haitallista – myös karkkien demonisointi

Lapsille ei Borgin mielestä kannata tolkuttaa miten pahoja ja lihottavia karkit ovat, vaan niiden suhteen tulisi harjoittaa ns. sallivaa kieltäytymistä. Tämä tarkoittaa että vanhempien tulisi esimerkin kautta antaa lapsille signaali että nyt ei ole karkkien naposteluaika, vaan nyt tehdään jotain muuta.

 

 

terveysnappi

 

 

Lähde: Yle

Kuva: Tiia Monto

Kommentit

kommenttia