Viikon ruokauutinen on helsinkiläisten ja espoolaisten päiväkotien uusi linjaus, jonka mukaan lapset eivät saa enää kanelia riisipuuronsa päälle. Syynä on kanelissa oleva kumariini, joka voi aiheuttaa liiallisesti käytettynä maksavaurion. Tiettävästi yhtäkään kanelin aiheuttamaa maksavauriota Suomessa ei tosin ole todettu.

Suurin osa Suomessa myytävästä kanelista on ns. kassiakanelia, jossa kumariinia on enemmän kuin harvinaisemmassa ceyloninkanelissa. Ceyloninkaneli on hyvin eri makuista kuin kassiakaneli, joten myyntimäärien erot johtuvat pääasiassa suomalaisten makutottumuksista.

 

Pitkäaikainen käyttö voi aiheuttaa oireita

Euroopan elintarviketurvallisuusvirasto EFSA on määritellyt kumariinin turvalliseksi päiväsaantirajaksi 0,1 mg painokiloa kohti. Kumariinia on noin 2 – 3 milligrammaa grammassa kassiakanelia, joten 15 – 20 kiloiselle lapselle päiväsaantiraja ylittyy jo yhdestä grammasta kanelia päivässä.

Pienille lapsille ei siis kannata ihan jokaisena joulun pyhäpäivänä keittää kanelipuuroa. Eikä kanelia kannata laittaa lusikalla suuhunsa, tai käy näin.

 

Kanelipaniikkia on kuitenkin turha lietsoa – nautitaan siis rauhassa joulupuurosta ja ollaan ihmisiksi!

 

 

Lähde: Iltalehti

Kuva: Caesar

Kommentit

kommenttia