Useimmat aloittavat päivänsä kahvikupillisella.

Mikä olisikaan mukavampi tapa herätä kuin siemaista heti päivän aluksi kupillinen kuumaa ja virkistävää kahvia?

Totuus kuitenkin on, että kahvia ei kannattaisi alkaa keitellä heti heräämisen jälkeen. Tämä johtuu ”stressihormoni” kortisolista; kehon kortisolituotanto on aikaisin aamulla koholla, eikä kortisoli sovi yhteen kofeiinin kanssa.

Kortisolilla ei tässä yhteydessä ole tekemistä varsinaisen stressin kanssa – se nimittäin pitää kehoa vireystilassa myös stressittöminä aikoina.

Kahvin juominen korkean kortisolituotannon aikana on ongelmallista kahdella tavalla:

1. Kahvin kofeiini häiritsee kehon kortisolintuotantoa.

Tällöin kofeiini ei vaikutakaan niin piristävästi kuin se voisi, vaan se vain korvaa alentuneen kortisolitason aiheuttamaa ”pirteysvajausta”.

2. Keho tottuu kofeiiniin nopeammin jos se saa sitä kortisolituotannon ollessa korkeimmillaan.

Tämä selittää ilmiötä jonka monet kovimmat kahvikissat tunnistavat: Kofeiini ei enää piristä samaan tapaan kuin aiemmin.

Koska kahvia sitten kannattaisi juoda? Silloin kun kortisolituotanto on luontaisesti alimmillaan, eli karkeasti ottaen klo 10 – 12 ja 14 – 17 välisinä aikoina.

 

Katso myös:

Lisää kahvi-inspiraatiota

Video aiheesta

 

Lähde: Independent

Kommentit

kommenttia