Emmental-tyyppisten juustojen valmistajat ovat jo yli vuosikymmenen ajan ihmetelleet miksi heidän juustojensa kuuluisat ilmareiät ovat vähentyneet vähentymistään. Tätä on epäilemättä moni juustonnälkäinen kuluttajakin ihmetellyt juustoa siivuttaessaan.

Sveitsiläinen tutkijatiimi on nyt saanut selvitettyä tämän mysteerin: Syypää reikien häviämiseen on moderni teknologia, joka on huomattavasti hygieenisempää kuin aiemmin.

 

Reiät syntyvät heinästä

Ennen juustoa valmistettiin maidosta, jota kerättiin navetoista ämpäreissä. Ämpäreihin kulkeutui aina ilman kautta myös pienen pieniä heinäpartikkeleita lehmien ruokintakaukaloista. Nämä pienet partikkelit kulkeutuivat luonnollisesti myös maitoon ja maidon kautta juustomassaan. Juustomassassa partikkelit synnyttivät juustolle tunnusomaiset reiät

Tänä päivänä maito kerätään lehmien utareista roboteilla, jolloin maito ei missään vaiheessa ole kosketuksissa ilman epäpuhtauksien kanssa. Heinäpartikkelit eivät siis kulkeudu enää juustomassaan, joten reikiäkin syntyy vähemmän.

 

 

Katso myös:

Herkkuja juustosta

 

 

Lähde: Huffington Post

Kuva: Dominik Hundhammer

Kommentit

kommenttia