Suomalaiset ovat jo tottuneet ravintolapäiviin ja toinen toistaan eksoottisempiin ruokiin, aina sushista alligaattoripihveihin. Yksi ruokalaji on kuitenkin edelleen Suomessa kielletty ja loistaa siksi poissaolollaan: Hyönteiset.

 

Teurastamo -nimisen yrityksen vetäjä Nina Ruotsalainen päätti kuitenkin uhmata lakia jota monet ovat pitäneet suorastaan nerokkaana: Teurastamo Night Market -nimisessä tapahtumassa tarjoillaan kiinalaisten kokkien valmistamia hyönteisruokia, mutta niitä tarjotaan kävijöille vain näytille. Niitä ei siis Ruotsalaisen mukaan myydä kävijöille elintarvikkeina, vaan näytekappaleina joille kävijät voivat tehdä mitä haluavat.

”Sirkkoja myydään, mutta ei elintarvikkeina. On ihmisten omalla vastuulla, mitä he sirkoilla tekevät. Me tulkitsimme lakia näin. Myydähän saa mitä tahansa.” Ruotsalainen kertoo Helsingin Sanomille.

 

 

Yrittäjä pelkää poliisikyyditystä mutta aikoo kokeilla silti rajoja

Hyönteisten myyminen elintarvikekäyttöön on EU:n sisällä kiellettyä, ja Suomi on tunnetusti yksi hanakimmin EU-lainsäädäntöä noudattavista maista. Tästä syystä Ruotsalainen kertoo Helsingin Sanomille menettäneensä yöuniaan pelätessään miten valvova viranomainen (Helsingin kaupungin ympäristökeskus) asiaan suhtautuu.

Muutoksia voi olla kuitenkin luvassa myös lainsäädäntöön, mutta vasta parin vuoden kuluttua. Tuolloin joidenkin hyönteislajien elintarvikekäyttö sallittaneen koko EU:n alueella. Monien mielestä on jo aikakin: Hyönteisiä pidetään ympäristöystävällisenä ja taloudellisena tapana tuottaa terveellistä ja proteiinipitoista ravintoa maapallon kasvavalle väestölle.

 

 

Katso myös:

Hyönteisherkkuja

 

 

Lähde: HS

Kommentit

kommenttia