Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on päättänyt uudistaa suomalaisille suunnattuja ravitsemussuosituksia vuodenvaihteessa. Aiemmissa suosituksissa eri väestöryhmien kofeiininsaantiin ei ole kiinnitetty erityistä huomiota, mutta nyt tilanne muuttuu.

 

Kofeiini vie nuorten yöunet

Tällä hetkellä voimassaolevissa ravitsemussuosituksissa todetaan, että alle 15-vuotiaiden tulisi juoda vain kofeiinitonta teetä ja kahvia. Uusissa suosituksissa otetaan tarkempi kanta asiaan: Lasten ja nuorten kofeiininsaanti tulisi rajoittaa kolmeen milligrammaan per painokilo. Tämä tarkoittaa että esimerkiksi 35-kiloinen lapsi saisi kofeiinikiintiönsä täyteen kahdesta desilitrasta kahvia. Tällaisen kupposellisen juotuaan lapsi ei saisi enää syödä samana päivänä esimerkiksi suklaata tai juoda teetä, colaa tai energiajuomia, joissa on kaikissa merkittävässä määrin kofeiinia.

 

Tutkimusten mukaan nuoret eivät enää juo paljoa kahvia, vaan kofeiinia saadaan erityisesti energiajuomista. Ylenmääräisen kofeiininsaannin on todettu aiheuttavan lapsissa mm. univaikeuksia, päänsärkyä ja väsymystä.

 

Mitä mieltä sinä olet lasten kofeiininkäytöstä? Kommentoi!

 

 

Katso myös:

Lisää kahvi-inspiraatiota

 

 

Lähde: Helsingin Sanomat

Kuva: cyclonebill

Kommentit

kommenttia