Kahvin piristävä vaikutus perustuu tunnetusti kofeiiniin, ja monelle kofeiinibuusti onkin tärkein syy juoda kahvia päivittäin. Kofeiinista voi kuitenkin koitua myös joitain terveyshaittoja jos sitä juo ylenmäärin. Miten paljon kahvia sitten on liian paljon kahvia? Gizmodon toimittaja Andrew Tarantola selvitti.

Mitä kofeiini oikeastaan on?

Se on alkaloidi, jota esiintyy monien kasvien lehdissä ja hedelmissä – ei siis pelkästään kahvissa. Kahvipavuissa kofeiinia kuitenkin on poikkeuksellisen paljon. Kofeiini toimii kasveissa luontaisena tuholaistentorjujana, mikä luultavasti selittää sen syntyperää ja tarkoitusta luonnossa. Ihmisissä kofeiini vaikuttaa piristävästi keskushermoston kautta, mutta vaikutus kestää vain 2 – 3 tuntia kerrallaan.

Paljonko kofeiinia on yhdessä mukillisessa kahvia?

Karkeasti arvioiden noin 100 mg. Määrään vaikuttavat mm. tapa jolla kahvi valmistetaan, papujen alkuperä, ja se miten tummaksi ne on paahdettu. Mitä tummemmaksi pavut on paahdettu, sitä vähemmän niissä on kofeiinia jäljellä.

Montako mukillista kahvia voi sitten päivässä juoda, turvallisin mielin?

Runsaslukuisista tutkimuksista huolimatta ”kahvitoleranssi” on jokseenkin yksilöllistä. Se tiedetään, että 100 g kofeiinia päivässä on suurin määrä mistä ihminen voi selvitä hengissä. Siis teoriassa voisi – useimmat nuupahtaisivat elottomina kahvipöytäänsä jo paljon ennen tuhannetta kuppia.

Artikkelin yleissuositus on, että jos olet yli 55-vuotias, noin neljä kupillista kahvia päivässä on vielä ok. Tämän enempää ei kuitenkaan ole suotavaa juoda, ainakaan keskimäärin. Jos olet nuorempi ja hyvässä kunnossa, niin seitsemää kupillista päivässä voidaan pitää jonkinlaisena rajana. Oleellisinta on, että jos kahvi aiheuttaa unettomuutta, lihasten nykimistä, rytmihäiriöitä tai närästystä, on syytä vähentää. Maalaisjärjellä pärjää tässäkin asiassa hyvin!

 

Lähde: Gizmodo

Katso myös: Muita kahvijuttuja Herkkusuussa

Kommentit

kommenttia