Joidenkin mielestä maailmasta ei löydy ruokalajeja joiden kanssa viini ei sopisi. He saattavat olla osin oikeassakin, mutta joidenkin ruokien kanssa on kuitenkin valittava viini hyvin tarkkaan. Tässä kuusi sellaista ruokaa.

 

1. Suklaa

  • Nyt moni varmaankin parahtaa: ”Punaviini ja suklaa – sehän on täydellinen yhdistelmä!”. Jos viinieksperttejä on uskominen, niin näin ei ole asianlaita. Viini nimittäin vie suklaan rasvat ja tanniinit kieleltäsi ja jättää jälkeensä happaman jälkimaun. Voit ratkaista ongelman kahdella tavalla: Nauttimalla viinisi kanssa valkoista suklaata (jossa ei ole happamuutta aiheuttavia tanniineja), tai voit nauttia suklaan makean port-tyyppisen jälkiruokaviinin kera.

 

2. Ruusukaali

  • Ruusukaalissa ja sen sukulaiskasveissa (parsakaali, kukkakaali, valkosipuli, parsa…) on orgaanisia rikkiyhdisteitä, jotka eivät sovi useimpien viinien kanssa. Nämä yhdisteet saavat viinin maistumaan pahalle. Jos päätät kuitenkin tarjota viiniä näiden kasvisten kanssa, niin valitse kuiva viini.

 

3. Parsa

  • Parsassa on samoja orgaanisia rikkiyhdisteitä kuin ruusukaalissa, mutta parsasta tekee hankalan myös sen suuri klorofyllipitoisuus. Ammattilaiset suosittelevat parsan kanssa sherryä.

 

4. Homejuusto

  • Useimmat juustot toimivat hyvin viinien kanssa, mutta homejuustot eivät istu viinien aromeihin erityisen hyvin. Erityisen hankalia ovat kuivat viinit. Jos siis päätät uhmata ammattilaisten suositusta ja nauttia viiniä homejuuston kanssa, niin parhaiten toimivat makeat viinit, esim. portviinit.

 

5. Sushi

  • Punaviini ja kala eivät sovi yhteen. Punaviinin tanniinit saavat kalan aromien kanssa aikaan jälkimaun, jota moni kuvailee ”metalliseksi”. Jos kuitenkin haluat särpiä viiniä sushiateriasi yhteydessä, niin ammattilaiset suosittelevat valitsemaan ”rutikuivan” valkoviinin – se aiheuttaa vähiten epämiellyttäviä jälkimakuja.

 

6. Soijakastike

  • Soijakastikkeen suolaisen hapan maku ei toimi erityisen hyvin viinien kanssa. Jos nautit sushia perinteiseen tapaan soijakastikkeen kanssa, on ehkä paras siirtää viininlipittely myöhempään iltaan.

 

 

Katso myös: Lisää viini-inspiraatiota

Lähde: WineFolly

Kommentit

kommenttia