Kaikki eivät lisää suolaa keitettyihin perunoihin ennen kuin vasta ruokapöydässä.

Tämä on kuitenkin virhe: suolaa tulisi ehdottomasti lisätä ripaus jo keittämisvaiheessa.

Turun yliopiston tutkimusprofessori Anu Hopia kertoo, että suolan lisääminen keitinveteen on tärkeää aivan muista kuin makuun liittyvistä syistä. Hopian mukaan perunoiden pintarakenne vettyy jos keitinvedessä ei ole lainkaan suolaa. Ilmiö selittyy osmoosi-nimisellä ilmiöllä: Jos perunoiden solujen suolapitoisuus on korkeampi kuin veden suolapitoisuus, niin osmoottinen paine aiheuttaa perunoiden ”muusaantumista” jo keittovaiheessa.

Hopian mukaan sopiva määrä lisättyä suolaa perunoiden keitinvedessä on kuusi grammaa per litra.


Katso myös:
Lisää perunaherkkuja ja -niksejä
Lisää keittiöniksejä

Lähde: Makuja

Kommentit

kommenttia