1. Ensimmäiset porkkanat kasvatettiin Afganistanissa

Tämä tapahtui noin vuonna 900 eaa.

2. Porkkanoita viljellään lähes kaikissa sateenkaaren väreissä

Oranssi on yleisin, mutta ei suinkaan ainoa väri. Porkkanoita on maailmanlaajuisesti noin 20 erilaista lajia alalajikkeineen, joten ei ihme että myös värit vaihtelevat.

3. Babyporkkanat eivät ole oma porkkanalajinsa

Pikkuporkkanat eivät ole oma lajikkeensa, vaan niitä sorvataan isommista porkkanoista.

4. Porkkanat ovat 88-prosenttisesti vettä

Aivan oikein – kun popsit porkkanaa, nielet oikeastaan lähes pelkkää vettä. Ei sillä että se olisi huono asia – suomalaiset juovat liian vähän vettä.

5. Porkkana on terveellisempää kypsänä kuin raakana

Porkkanan sisältämä beetakaroteeni on yksi terveellisimmistä yhdisteistä joita porkkana tarjoaa. Kun syöt porkkanan raakana, sen sisältämästä beetakaroteenista imeytyy elimistöösi vain muutama prosentti. Kun lämmität porkkanan ensin, beetakaroteenista imeytyy jopa 40 %.

6. Porkkanat sisältävät sokeria – monenlaista sokeria

Luulitko syöväsi jotain terveellistä kun rouskutat porkkanoita? No, kyllä porkkanat terveellisiä ovatkin, mutta eivät suinkaan mitään sokerittomia herkkuja. Niissä on itseasiassa monenlaisia sokereita: sakkaroosia, ksyloosia, glukoosia ja fruktoosia. Tärkkelystä porkkanassa on kuitenkin hyvin vähän, joten karppaajillekin porkkanat sopivat.

7. Erinomainen A-vitamiinin lähde

A-vitamiini on kropallesi tärkeä vitamiini: Se pitää immuunijärjestelmäsi toimivana ja näkökykysi hyvänä. Yhdestä porkkanasta saat peräti 200 % päivän A-vitamiinitarpeesta! Ja ei, suosituksen ylittäminen ei haittaa mitään.

8. ”Oikea” Väiski Vemmelsääri ei pitänyt porkkanoista

Vemmelsäärelle äänensä antanut Mel Blanc ei tiettävästi välittänyt porkkanoista.


Katso myös:
Herkkuja porkkanasta

Lähteet: WebMD, FoodRepublic
Kuva: Jean-Louis Zimmermann

Kommentit

kommenttia