Älä usko kaikkea mitä luet.

Tässä seitsemän yleistä harhaluuloa ruokien terveellisyydestä.

Myytti 1: Ruskeat munat ovat terveellisempiä kuin valkoiset

Totuus: Kananmunan kuoren väri kertoo vain kanan höyhenten väristä: Punaiset kanat munivat ruskeita munia, valkoiset valkoisia. Mitään eroa kananmunien ravinteikkuudessa ei ole. Katso myös: Kananmunaniksejä ja -herkkuja.

Myytti 2: Tuore ruoka on aina parempaa kuin pakastettu

”Tuoreet” ruoat matkustavat usein pitkiä matkoja lentokoneissa tai laivoissa. Tästä syystä niiden ravinteikkuus voi olla kauppaan saapuessaan itseasiassa vähäisempää kuin vastaavissa pakasteruoissa.

Myytti 3: Merisuola on terveellisempää kuin tavallinen suola

Merisuola ei ole ”luonnollisuudestaan” huolimatta terveellisempää kuin muutkaan suolat

Myytti 4: Punaviini on terveellistä

Yksi pieni lasillinen punaviiniä päivässä voi nykytietämyksen valossa jopa edistää terveyttä, mutta yhtään enempää viiniä ei ainakaan tulisi juoda. Punaviinin antioksidanttien tuomat terveysvaikutukset pyyhkiytyvät nopeasti pois jos viiniä innostuu juomaan useamman lasillisen.

Myytti 5: Ruskea sokeri on terveellisempää kuin valkoinen sokeri

Ruokosokerin tuotannossa syntyy sivutuotteena ruskeaa siirappia, melassia. Ruskea sokeri on yksinkertaisesti melassilla värjättyä sokeria. Se sisältää hieman enemmän mineraaleja kuin valkoinen sokeri, mutta erot terveellisyydessä ovat käytännössä äärimmäisen pieniä.

Myytti 6: 100% täysmehu on terveellisintä

100% hedelmämehu on toki paras mehuvalinta, mutta vielä parempi vaihtoehto olisi nauttia hedelmä sellaisenaan. Syömällä hedelmiä sellaisenaan saat paljon enemmän kuitua ja vitamiineja. Hedelmät myös saavat olosi täydemmäksi kuin mehu.

Myytti 7: Tumma leipä on aina terveellisempi valinta

Pääsääntöisesti tummat leivät ovat terveellisempiä kuin vitivalkoiset leivät, mutta aina näin ei ole. Joskus valkoinen leipä on värjätty siirapilla tummaksi. Katso siis aina tuoteseloste ennen kuin ostat tummaa leipää.

Katso myös:

Lisää ruokaan ja terveyteen liittyviä juttuja

Lähde: Delish

Kommentit

kommenttia