Monien kasvisten kuoriminen ei ole pelkästään turhaa, se on suorastaan typerää.

Kasvisten hivenaineista ja kuidusta suurin osa on kuoressa, joten heität turhaan pois kasvisten ravinteikkaimmat osat. Näin syntyy myös turhaa biojätettä. Tässä seitsemän vihannesta joita sinun ei ainakaan tulisi kuoria.

Älä kuori näitä:

1. Peruna

Perunan hivenaineista 20 % sijaitsee kuoressa. Kun peset perunat hyvin ennen keittämistä niin kuorta ei tarvise ottaa pois.

2. Munakoiso

Munakoison kuoressa on nasuniini-nimistä antioksidanttia, joka mm. hidastaa kehosi solujen ikääntymistä.

3. Bataatti

C-vitamiinia, beetakaroteenia, kaliumia… Älä heitä näitä arvokkaita ravintoaineita hukkaan vaan syö ne – bataatin kuoresta saat näitä roppakaupalla.

4. Kurkku

Älä turhaan kuori kurkkuja salaattia tehdessäsi, koska kurkun kuoressa on paljon kuitua ja antioksidantteja. Peseminen riittää.

5. Porkkana

Lähes kaikki porkkanan sisältämät antioksidantit löytyvät kuoresta tai välittömästi sen alta.

6. Palsternakka

Samoin kuin porkkanalla, palsternakan terveellisimmät ainesosat löytyvät heti kuoren alta.

7. Omena

Omenan kuori saattaa tuntua ikävän sitkeältä – se jää usein myös hampaiden väliin kiinni. Ei siis ihme että monet kuorivat omenansa, mutta se ei kuitenkaan kannata. Kuoren sitkeys kertoo sen kuitupitoisuudesta, joka edesauttaa mm. suolistosi terveyttä. Omenoiden kuorissa on myös kversetiini-flavonoidia, C-vitamiinia ja triterpenoideja jotka yhdessä torjuvat jopa syöpää.

 

Katso myös:

Lisää ruokaan ja terveyteen liittyviä juttuja

Lähde: Womens Health Magazine

Kommentit

kommenttia