Kinkku on joulupöydän kruunaamaton kuningas. Joulukinkusta saa erityisen mehevän kun muistaa nämä kuusi niksiä.

 

1. Varaa kinkun sulattamiseen riittävästi aikaa

  • Ota kinkku jääkaapista huoneenlämpöön pari tuntia ennen paistamista. Katso tarkemmat ohjeet pakastekinkun sulattamiseen täältä. Huuhtele kinkku ennen paistamista.

 

2. Ritilä + uunipannu + vettä + paistomittari + kamarapuoli ylöspäin

  • Siinä kinkunpaistamisen viisi tärkeää elementtiä. Aseta kinkku uuniritilälle kamarapuoli ylöspäin ja kiinnitä paistomittari kinkkuun siten että näet sen uunin luukusta. Laita kinkun alle uunipannu, joka on puolillaan vettä. Vesi estää valuvan rasvan kärähtämisen kiinni pannuun. Kamarapuoli (nahkapuoli) tulee olla ylöspäin, jotta kinkusta ei tule kuivaa.

 

3. Paistolämpötila

  • Mitä kookkaampi kinkku, sitä alempi paistolämpötila ja pidempi kypsennysaika. Isolle kinkulle sopiva paistolämpötila on 125 astetta, parin-kolmen kilon kinkuille käy myös 150 astetta.

 

4. Paistoaika

  • Kun kinkun lämpötila on uuniin asetettaessa noin +10 astetta, niin paistoaikaan pätee seuraava peukalosääntö: Ensimmäistä kiloa kohti paistoaika on 1,5 tuntia ja jokaiselle lisäkilolle + 1 tunti. Viiden kilon kinkun paistoaika on siis noin 5,5 tuntia.

 

5. Kinkun kypsyyden tunnistaminen

  • Kinkku on kypsää kun sen sisälämpötila on 75 – 80 astetta. Tarkkaile myös reikää jonka paistomittari tekee: Sieltä ei kuuluisi tulla punertavaa nestettä ulos – jos tulee niin kinkku ei ole vielä kypsä.

 

6. Muista ruskistaminen!

  • Saat mureasta kinkusta vielä herkulliseman ja rapeapintaisen ruskistamalla sen. Voitele kinkun pintaan voimakasmakuista sinappia (esim. dijon) ja ripottele päälle korppujauhoja. Voit kiinnittää pintaan myös neilikoita. Paista 225 – 250 asteessa 10 – 15 minuuttia.

 

 

Katso myös: Lisää jouluherkkuinspiraatiota

Lähde: Kotiliesi

Kommentit

kommenttia