Vegaaninen tai hyvin kasvispainotteinen ruokavalio sopii monille, mutta ei aivan kaikille.  Tässä viisi merkkiä, jotka kertovat että sinun tulisi uudelleenharkita syömistottumuksiasi, tai ainakin tarkistaa että saat kaikki tarvitsemasi ravintoaineet ruokavaliostasi.

 

1. Suvussasi esiintyy osteoporoosia

  • Maitotuotteet ovat normaaliruokavaliossa tärkein kalsiuminlähde. Riittävä kalsiuminsaanti on mahdollista turvata myös vegaanisessa ruokavaliossa, mutta sen suhteen täytyy olla erityisen tarkkana, jos suvussa on osteoporoosirasitetta. Harkitse tarkoin, jos osteoporoosia on suvussasi.

 

2. Kalpeus, hiustenlähtö, hauraat kynnet

  • Onko vegaaninen ruokavalio tuonut mukanaan yllämainittuja oireita? Saatat kärsiä proteiininpuutteesta. Tarvittava proteiini on myös mahdollista saada vegaanisesta ruokavaliosta, mutta kaikkia tärkeitä aminohappoja kasvisperäisistä ruoista ei saa. Jos kehosi reagoi voimakkaasti eläinperäisen proteiinin puutteeseen, voi olla syytä harkita vegaanista ruokavaliota uudelleen.

 

3. Suhtaudut pakkomielteisesti ruokavalioosi

  • Hallitseeko ruokavalio mieltäsi jatkuvasti? Oletko jatkuvasti hermostunut siitä mitä laitat suuhusi? Jos ruokavaliosi rajoittaa elämääsi, voi olla aika ”löysätä pipoa” hieman. Liiallinen ruokavaliokeskeisyys voi johtaa mm. syömishäiriöhin. Hankkiudu asiantuntijan juttusille, jos ruokavaliosi hallitsee elämääsi.

 

4. Tunnet olosi jatkuvasti voimattomaksi

  • Kasvisruokavaliossa on kaksi ongelmaa, jotka voivat aiheuttaa voimattomuutta: Siitä puuttuu oikeanlainen rauta ja siinä on hyvin niukasti tärkeää B-12-vitamiinia. Veri tarvitsee hapen kuljettamiseen ns. hemirautaa, jota kasvisruokavaliosta ei juuri saa. B-12-vitamiinin puute voi puolestaan johtaa vakavaan hapenkuljetuskapasiteetin alenemistilaan nimeltä pernisiöösi anemia.

 

5. Olet alkanut lihoa

  • Kasvisruokavalio ei välttämättä tarkoita terveellistä ruokavaliota. Kasvisruokavalioon liittyvät tiukat rajoitteet voivat saada sortumaan helpommin epäterveellisiin snackseihin, kuten perunalastuihin. Tämä voi johtaa muiden terveysongelmien ohella painonnousuun. Jos painosi on alkanut nousta kasvisruokavalioon siirryttyäsi, voi olla syytä harkita ruokavalion monipuolistamista.

 

 

Katso myös:

Lähde: Womens Health Magazine

Kuva: Takeaway

 

Henri Isometsä / Herkkusuu uutiset

Kommentit

kommenttia