Moni kuorii omenat ja päärynät ennen niiden syömistä.

Syy tähän on selvä: Pinnalla voi olla torjunta-ainejäämiä. Mutta onko tällainen pelko edelleen aiheellinen? Tässä viisi yleisintä kysymystä ja vastausta torjunta-ainejäämistä.

1. Kannattaako omenat ja päärynät kuoria?

Ei kannata. Suomessa myytävien hedelmien pinnalla olevien torjunta-ainejäämien määrä on tutkimusten mukaan sallituissa rajoissa, eivätkä ne siis aiheuta terveydelle uhkaa. Suurin osa hedelmien ravintoaineista ja kuiduista myös sijaitsee kuoressa, joten kuorimalla hedelmän menetät paljon terveellisimpiä ainesosia.

2. Kannattaako hedelmiä sitten edes pestä?

Kyllä kannattaa. Tutkimusten mukaan peseminen poistaa karkeasti arvioiden 30 – 40 % mahdollisista torjunta-ainejäämistä – siis siitä määrästä joka ei pesemättömänäkään ylitä raja-arvoja. Likaa ja bakteereja hedelmien pinnalla voi kuitenkin olla – niistä pääset eroon vain pesemällä.

Erityisesti viinirypäleet kannattaa pestä tarkasti, koska niiden pinnalla on usein homeenestoainetta, joka voi aiheuttaa herkimmissä mm. hengitysoireita.

3. Missä hedelmissä on eniten torjunta-ainejäämiä?

Omenoissa ja mansikoissa havaitaan tyypillisesti eniten torjunta-ainejäämiä, mutta nämäkin jäämät ovat Eviran mukaan reilusti alle terveydelle haitallisten kynnysarvojen.

4. Sitruunan pinnalla on joskus vahamaista hilettä. Onko se vaarallista?

Kyse on terveydelle haitattomasta pintakäsittelyaineesta. Myös sitruunat kannattaa kuitenkin pestä, koska niiden pintaan on usein ruiskutettu myös homeenestoainetta, joka ei ole nieltynä terveellistä.

5. Onko omenoiden kuoren kiilto- tai mattapintaisuudella merkitystä?

Eviran mukaan kaikkia omenoita voi Suomessa syödä turvallisin mielin, kunhan pesaisee ne ensin. Matta- tai kiiltopintaisuudella ei siis ole merkitystä mahdollisten torjunta-ainejäämien tai muiden kemikaalien osalta.

 

Katso myös:

Lisää ruokaan ja terveyteen liittyvää asiaa

 

Lähde: Evira

Kommentit

kommenttia