Puhutko sinä kahvia sujuvasti?

Mental Floss selvitti mitä meille tarkalleen ottaen juotetaan, kun tilaamme hienolta kuulostavia juomia kahviloissa. Tämä lista on hyvä opetella, jotta sormi ei mene suuhun kahvilassa ulkomaanmatkallakaan. Lista on tehty lähinnä Amerikan kahviloiden tarjonnan mukaisesti, mutta juomien nimet ovat kyllä tuttuja kahviloiden menuissa ympäri maailman.

Nämä kahvitermit on kahvinjuojan hyvä osata:

Espresso tarkoittaa pientä kupillista (0,3 dl) voimakasmakuista kahvia, joka valmistetaan espressokoneella, uuttamalla kuumaa vettä tiiviiksi pakatun kahvijauheen läpi.

Espresso doppio eli tuplaespresso: Nimensä mukaisesti tuplamäärä espressoa normaaliin espressoon verrattuna (0,6 dl)

Espresso lungo: Vettä uutetaan kahvijauheen läpi pidempään kuin normaalisti. Näin juoman kofeiinipitoisuus kasvaa.

Espresso ristretto: Lungon vastakohta, eli vesi uutetaan normaalia espressoa nopeammin kahvijauheen läpi. Tuloksena juoma jossa on vähemmän kofeiinia.

Americano: Kuumaa vettä lisätään espresson päälle sen verran, että tuloksena on normaali kupillinen kahvia.

Long black (pitkä musta): Espresso lisätään kuuman veden päälle. Käytännössä sama juoma kuin americano.

Latte: Espressoshotti, jonka päälle kaadetaan ensin kuumaa, höyrytettyä maitoa ja sen päälle pieni tilkka vaahdotettua maitoa. Tuloksena normaalikokoinen kupillinen juotavaa.

Mocha latte: Latte, jossa kaakaota tai suklaasiirappia

Caffè breve: Latte, jossa höyrytetyn maidon sijaan käytetään yksi osa maitoa, yksi osa kermaa.

Latte macchiato (tarkoittaa ”merkattu latte”): Höyrytetyn ja vaahdotetun maidon päälle kaadetaan tilkka espressoa – latte ”merkataan” espressolla.

Caffè macchiato: Espressoshotti, joka ”merkataan” pienellä tilkalla vaahdotettua maitoa.

Cappuccino: Sai nimensä kapusiinimunkkien ruskeasta kaavusta. Cappuccino muistuttaa lattea, mutta eroaa siten että espressoa, höyrytettyä maitoa ja maitovaahtoa tulee kaikkia yksi kolmasosa.

Wet cappuccino eli kostea cappuccino: Enemmän maitoa – käytännössä kuin latte.

Dry cappuccino eli kuiva cappuccino: Vähemmän maitoa.

Café au lait: Kuin latte, mutta espresson sijaan käytetään suodatinkahvia.

Café Bombón: Pieni kupillinen maitotiivistettä ja sen päällä espressoa.

Espresso con panna: Espressoa jonka päällä kermavaahtoa

Cortado: Yksi osa espressoa, yksi osa lämmintä maitoa.

Red eye (”punasilmä”): Espressoshotti jonka päällä suodatinkahvia

Lazy eye (”laiska silmä”): Espressoshotti jonka päällä kofeiinitonta kahvia

Black eye (”musta silmä”): Kaksi espressoshottia ja päällä suodatinkahvia

Dead eye (”kuollut silmä”): Kolme espressoshottia ja päällä suodatinkahvia

Steamer: Kupillinen höyrytettyä maitoa, ei mitään muuta.

Corretto: Espressoa ja alkoholia (esim. brandya tai grappaa)

Black and White (”mustaa ja valkoista”): Kahvilikööriä ja maitoa (1:1)

Affogato: Jäätelöä ja espressoa

Frappé: Kaksi shottia espressoa, sokeria, vettä ja jäitä

Katso video yllä!

Lähde: Mental Floss

Katso myös:

Lisää herkullisia kahvijuttuja

Kommentit

kommenttia