Tiedätkö miten ale ja lager eroavat toisistaan?

Entä mitä ihmettä on IPA? Ota olutlista talteen niin tiedät!

10 yleisintä oluttyyppiä ja mitä ne tarkoittavat:

1. Lager

Lager on yleisnimitys pohjahiivaoluille. Lager on yleisin oluttyyppi maailmassa, ja Suomessakin lagerin osuus juoduista oluista on yli 90 %.

2. Pils / Pilsner

Runsaasti humaloitu täysmallasolut, jonka väri vaihtelee vaaleasta tummankeltaiseen. Lähtöisin Tsekistä – kuuluisin ja ”alkuperäinen” pilsner on nimeltään Pilsner Urquel.

3. Ale

Yleisnimitys tummille ja hedelmäisille brittiläistyyppisille oluille. Ale-oluet käyvät lämpimässä, ja niiden hiiva nousee ylöspäin – ne ovat siis pintahiivaoluita.

4. Stout

Stoutit ovat pikimustia oluita, jotka saavat värinsä hyvin tummiksi paahdetuista ohramaltaista. Tunnetuimmat stoutit tulevat Irlannista, ja tunnetuin kaikista on Guinness.

5. Portteri

Vahva ja tumma olut, joka muistuttaa stoutteja.

6. Vehnäolut

Saksa on suuri vehnäolutmaa. Vehnäoluet ovat väriltään yleensä kirkkaan keltaisia ja suodattamattomia. Maku on hedelmäinen.

7. Pale ale / IPA

Pale alet ovat pintahiivaoluita, joissa on reilu humalointi ja vaalea väri. Alkoholipitoisuudeltaan vahvoja pale aleja myydään nimellä Indian Pale Ale (IPA)

8. Bock

Saksalaistyyppinen lager, jonka maussa on paljon mallasta mutta vain vähän humalaa.

9. Bitter

Vahva brittiläistyyppinen olut, jonka väri on usein kuparinruskea. Vahva humalointi.

10. Sahti

Sahti on suomalaisten kansallisolut, jota valmistetaan pääosin ohrasta ja rukiista. Sahti on perinteikäs juoma myös Virossa.

 

Katso myös:

Lisää oluttietoutta

 

Lähde: Makuja

Kommentit

kommenttia